Monday, May 17, 2010

Update Software Nokia 5800XM ke versi V 50.0.005



Salam korang! Tetiba hari nak share ngan korang pasal Nokia 5800 ni yang aku rasa henfon paling besh setakat ni. kalau nak dibandingkan harga dengan Blackberry or i-phone dengan harga yang agak keterlaluan, rasanya NOKIA 5800XM ni memenuhi kehendak korang. Kepada korang yang tak tahu, Nokia 5800 ni boleh update software firmware. Kepada yang tak paham, lebih kurang camni la contoh dye. Aku amik contoh PC or notebook korg la, nak tukarkan perisian Windows Vista kepada yang lebih update or latest seperti Windows 7. Lebih kurang camtu la bunyi dye. Kira banyak gak la, benda-benda yang kat dalam tu yang memudahkan pengguna. Bila korg dah tukar ke versi yang paling latest. Korang akan menikmati satu keadaan bahawa satu transformasi terhadap henfon korang(ayat power konon)..haha.. Ada 2 cara untuk update software ni.. Make sure bateri korang full ek time nak wat..

Cara Pertama

1. Dail *#0000#
2. Tekan options
3. Tekan Check for updates
4. Tuggu dye restart..


Kalau ikut pengalaman aku la, cara pertama ni jadi kat hanya henfon yang keluar bulan 11 tahun 2009 n keatas je.. Bagi yang model bawah daripada tu, terutama Model yang kaler merah tu, aku suggest korang ikot langkah kedua ni..



Langkah Kedua

Apa yang perlu ada?

1. Nokia Software Updater. leh donld kat sini.
2.
Nemesis Service Suite. Download kat sini.
3. Cable nak sambung dr henfon ke komputer korang
4. bateri henfon yang fully charge, Tapi time connect pun leh charge.

Cara-cara

1. Sambungkan
henfon korang ke PC pastu open Nemesis Service Suite. Make sure, korang exit PC suite kalau korang install application tu.
2. Click 'Scan for new device'(yg ade lambng cm kanta pembesar tu).
3. Click 'Phone Info’ pastu scan.. (pastikan die tulis done). Kalau tak tulis DONE try berulang kali dengan check sambungan ke,betul-betul dah kuar ke PC suite.
4. Masukkan new product code.Leh pilih mana-mana yang korang berkenan.. Make sure sama la jenis henfon tu. Aku suggest masukkan yang ni 0552438- British Isles RED
5. Tandakan pada petak 'Enable'.
6. Click 'write'. Make sure dye tulis 'DONE'.
Product code telah pun ditukar..
7. Sambung henfon ke Nokia Software Updater n pastu next2 kan je..

InsyaAllah berjaya..hehe..

Update

1. Installer unutk Microsoft Office untu Nokia 5800XM disini.
2. Installer untuk PDF untuk Nokia 5800XM disini.
3. Bermacam-macam software untuk Nokia 5800XM disini.

p/s: sebarang masalah yang terjadi kat henfon korang aku tak bertanggungjawab ek. tapi ape ni suma aku dah buat,tanpa sebarang masalah.

8 komplen dari rakan-rakan:

Loyar Lawa said...

huishhhhhhh giler dahsyat... kagum sebentar...

bRoMiNe_aJe said...

ape yg kagum cik LL!
huhu

Loyar Lawa said...
This comment has been removed by the author.
Loyar Lawa said...

ape kata letakkan tanda soal di tajuk post atau buang perkataan nak...hehehhe saja ja cakap...maaf ye encek bromine

nabilah said...

xsuke..lalalalala~

RaMa2UnGU said...

hye...sure ke? sbb kite pun guna henpon ni gak...

bRoMiNe_aJe said...

sure la..seyes best pkai henfon no..bagi aku, ok lg dari i-phone..hehe..terbaik!

king said...

langkah 7 tu tak paham la..

Related Posts with Thumbnails