Saturday, May 22, 2010

KARTUN - BEST ATAU TIDAK?

Hye korang! First nak ucap terima kasih kepada semua yang wish untuk besday aku ek dalam entri lepas. Thanks sangat-sangat. Aku dah pun berumur 20 tahun. Mintak-mintak la lagi matured bak request dari kawan-kawan aku kan.Hehe. Eh,tersasul lebih pulak pasal besday. tak abis-abis lagi ke??Haha.

Actually entri ni pasal kartun. Korang tak tau kartun ker?Ala yang macam muka korang tu la. Haha..Gurau-gurau je eh.. Dari zaman sebelum tadika,masuk darjah satu hingga darjah enam, sekolah menengah dan sekarang kat U pun aku still tengok kartun. Ape la yang best aku pun tak taw.Haha. Tapi genre kartun yang aku tengok di setiap peringkat umur aku agak berbeza. Contoh kartun yang aku tengok time kecik-kecik dulu macam Ultraman,Tomato Man,dan ada lagi la lagi yang aku tak tau masuk ketegori kartun or tak macam Power Rangers,Cyber Cops DLL. Negara yang banyak keluarkan kartun-kartun macam ni of coz la Jepun kan. Kreatif betul orang-orang Jepun ni kan. Hehe.

Aku just nak review pasal kartun yang aku tengok sampai sekarang yang aku rasa tak jemu untuk aku tengok walaupun dah agak besar panjang. Haha. Selalu aku tumpang adik aku la tengok padahal aku yang tengok lebih dari dorang. Haha. Tapi kartun yang aku tengok sekarang ni agak mencabar dan menceriakan hidup aku. Let's go!


1. Detective Conan


Kartun yang aku rasa agak menarik la. kartun ni ber-genre penyiasatan. Banyak kes yang diselesaikan yang tak dijangkau oleh akal aku sendiri. Selalunyer kalau aku tengok Detective Conan ni, aku akan cuba untuk menyelesaikan versi aku sendiri. Haha. Kadang-kadang langsung tak tepat pun. Diakhir kes selalunya dia akan bago pengajaran atau moral of value untuk setipa pembunuhan yang berlaku.
Setiap kartun mesti ada yang tak logik kan. Itu normal untuk setiap jenis kartun. First, setiap kali pembunuhan mesti si Conan tu terlibat secara langsung.Polis iaitu Inspektor Migure yang terlibat pun sama walaupun tempat tu berada jauh.Macam satu Jepun dye yang handle kes. Kedua, Penyiasat Mouri mesti tertido sebab Conan yang selesaikan kes menggunakan suara Mouri. Bila dye dah banguhn,takkan la dye tak tanya kawan-kawan kan. Pastu berbangga lak macam dye yang selesaikan kes. Pelik la. Haha.




2. Hagemaru



Kartun ni plak kartun yang boleh diketegorikan lawak. Lebih kurang lawak bodoh la. Mengisahkan keluarga Hagemaru, yang agak kedekut dan macam-macam yang dorang akan buat untuk berjimat.Serius lawak agak boleh tahan la. Hagemaru ini juga boleh tahan la bodoh dye.



3. Ninja Boy Rantaro

Ini pulak kisah 3 orang pelajar sekolah ninja. Ketiga-tiga pelajar yang agak bodoh dan lembap. Selalu kena ngan cikgu-cikgu dorang dalam usaha nak jadi Ninja yang berjaya. yang paling best, pengetua sekolah ninja ni seorang perempuan yang dah tua. Macam tak layak je jadi pengetua. Tapi tetap hebat. Haha.

Itu je la kowt kartun-kartun yang aku rasa yang cambest tak buat hidup aku lebih bermakna.Ape punya ayat la aku ni kan. Kartun je pun. Haha.

p/s: Time tulis entri ni tetiba terpikir sal azam umur 20. Nak jadi lagi matured. Pastu tulis entri pasal kartun pulak. Patut la orang kata aku tak matured. aduhhhhhhh!!!



15 komplen dari rakan-rakan:

nabilah said...

xsalah la tgk kartun leh ilang stress tp jgn bg anak tgk shin chan nnt jd mcm budak kecik tu..gatai,kurang ajar tapi org besar cam bell leh je tgk hehe

~Blabberina~ said...

hehe,book rack kita penuh dgn komik tau..

Loyar Lawa said...

hahahha apa la bell...

ooo dayah dulu tengok dragon ball sampai habis... (baru je ingat nak wat entri pasai kartun, tibe2 iz dh wat,bagus2 sehtai sejiwa..hahahha)

ninja boy ngan detective conan memng suka sngt ler smpai skrng still suke tengok dn doremon... ketiga tiga neyh akan tengok smpai mati dan sampai tua tengok ngn cucu2....hhahaha

En iLham said...

hahaha.aku paling suke HAGEMARU..
kakakku busu....
haha..lawak gile nak mampus

singgah pula ke KAU ILHAMKU
CARA PARKING 'TERBAIK'

gades ain said...

erk. same jek mcm my along. ta abes2 tgk kartun. siap donlod lagikk. pelik jek. pe yg best pon tatao laa. hahaha :P

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

akak pon suke gak tengok katon..especeli katon naruto,shinchan,doremon,kiteretsu,banyak la lagi..katon2 disney sumenye akak suke...huhu...walaupon dah besau2 macamni..tengok katon leh ilangkan stress sebenarnya...kan..kan..kannn..hehe

rossoneri said...

3 kartun ni kalau setiap kali bangun tido je bukak channel 611, mesti ada 3 kartun nih...tiap2 hari layan..maklumlah tgh tanam anggur..haha

Aidi-Safuan said...

adeih... kenapa hagemaru pon tercalon juga? -_-"

nuriz said...

tgk sinchannn heheh. lawak sgt n cute

tehr said...

kadang2 je tengok conan ni - selalu tak punya masa

fatin hanani said...

:) fatin pn suka cita conan nihh minat sgt :D

lalala :) said...

aku suka conan gak..haha obses ni..hehe..

ザ-sylver-shooter said...

aku suke usop sontorian..
asalla rtm tk siar lagi, best kot..

moood said...

:)

Anonymous said...

lala

Related Posts with Thumbnails