Thursday, May 27, 2010

Dilemma & Kenyataan Ustaz Mengenai CROCS

Haluuuuuuu!!! Mungkin tajuk pun korang dah jemu untuk baca sebab hampir semua blog menceritakan mengenai kasut jenama CROCS yang begitu digilai oleh ramai lapisan masyarakat terutama golongan muda. Untuk pengetahuan korang, aku pun perlu bincang & menyampaikan dakwah yang ada untuk memperbetulkan fakta yang ada supaya akidah sebagai seorang muslim tidak terjejas mengenai hal ini. Dah menjadi satu trend untuk setiap golongan muda untuk mempunyai sekurang-kurangnya sepasang kasut berjenama CROCS, tak kiralah yang original ataupun yang ciplak/fake. Ye la, kalau pegi kat mana-mana tempat pun, berlambak-lambak kasut ni terjual. Kalau kat Ipoh ni, semestinya Gerbang Malam or TKK. Yang original dah tentulah harga dya melampau-lampau kan. Bayangkan la, harga macam selipar bawak g jamban tu pun dah harga RM100++. So, yang tak berkemampuan or kurang bajet, yang ciplak/fake jadilah. Janji ia satu trend, Rite?..




Mengenai lambang buaya darat atau logo untuk CROCS ni, seperti gambar diatas sukar untuk aku membuat kesimpulan sendiri. Maklumlah, aku bukan pakar dari segi ini dan kursus yang aku pelajari tiada kaitan langsung mengenai hal ini. Hehe. Adakah ia merupakan perbuatan yang disengajakan atau kebetulan?

Bagi pendapat aku, yang jahil tentang agama ni, aku rasa ini merupakan satu kebetulan. Berdasarkan research dikebanyakkan blog-blog, ternyata logo tersebut di'edit' sedikit untuk menampakkan buaya yang ditebalikkan itu mirip perkataan ALLAH SWT. Lagi satu, kita sebagai seorang muslim/muslimah tidak seharusnya melatah dengan dakwaan yang sedemikian. Seorang muslim/muslimah yang baik menjaga solatnya, tingkah lakunya dan amalan yang dilakukan cukup dan memenuhi kehendak syariat. Itu merupakan pendapat aku, korang plak macam mana?


*SUMBER: FACEBOOK OH! MEDIA


Kenyataan yang dikeluarkan oleh Ustaz Hasrizal dari saifulislam.com . Korang boleh faham tak ape yang ustaz tu nak sampaikan? Pandai-pandai la korang menilai.


p/s: aku dapat satu kasut CROCS hadiah arijadi hari tu. Tak pakai pun lagi. Takpe, janji tak was-was untuk pakai. Hehe


16 komplen dari rakan-rakan:

Loyar Lawa said...

fuhhhhhh dapat jua dy kasut crocs smpena bufday.... cntekkkk oooo... style... jadi ade la ye logo tue kat kasut tue????

bRoMiNe_aJe said...

owh cik LL.. hehe.. ada la jugak..tapi kat bahagian atas je.. dekat tumit or tapak kaki takde..

nuriz said...

saya pun rasa bentuk buaya tu sengaja di terbalik balik direnung renung, dipusing2 imej tu sampai lah jumpa yang menyerupai padahal tu kebetulan je.
ni kes orang takde keje cari kerja.

bRoMiNe_aJe said...

betul tu nuriz..bukan la kita tidak percaya 100%.. tapi benda ni nampak macam kebetulan. Umat islam yang cepat melatah..

Loyar Lawa said...

owhhhh kat atas je...mestila ade kan ngek tol tanya soklan...hahhaa... maklumlah tak penah ade kasut crocs ori... yg 10 rgt adela....muahhahhaa

nabilah said...

ana suka ustaz hasrizal sampaikan ceramah..anta bagaimana?..wahh terus ber'ana','anta'

bRoMiNe_aJe said...

LL: kasut ori ngan ciplak pun tak byk beza..juz lambang dye lekat kdg2 senget skit je.. dr pemerhatian iz la..

bell: iz tak pnah dengar pun dye bg ceramah..so, tak taw la..hehe

sueraya said...

perkara ni terpulang pd individu utk meneliti & menilai...biasa la...manusia mang salu cpt melatah...

MiSs TOrA said...

first cntik corcs puteh kt atas tu ;p
emm btol la jgn cepat melatah..sbg muslim elokle kte mejaga asas yg d tetapkan dlm islam dlu..buat pe nk teriak3 sal lambang tu kn..pe3pn nice n3 ;p

bRoMiNe_aJe said...

hadiah besday..hehe...

thanks sebab support pndangan sy...

Loyar Lawa said...

ana bangkang... muahahhahaa(tetibe je)

bekok said...

Salam,
saudara ni tokey kedai kasut crocs ke. Benda ni sensitif janganlah nak memutarbelitkan fakta.

EDDY DY said...

kalo ditengok betul2 sebenarnya tu lambang buaya...kita semuakan tahu bagaimana nak eja nama ALLAH dlam Jawi mahupun Arab...tpi tu pendapat masing2 la....

bRoMiNe_aJe said...

bekok : tokey kasut? muahaha.. sy just bg pendapat sy yang tak seberapa ni, terpulangla kat saudara/i nak terima..

eddy: buaya pun ciptaan ALLAH jugak kan?huhu

NARDtheNERD said...

bromine.

dah baca komen u.
thanks. =))

bekepit dgn awek boleh pulak kan?. tgk kat profile nuff dia.

lalalaala~

bRoMiNe_aJe said...

manusia kan..macam tu la..kesalahan sendiri tak nampak, kesalahn orang lain memang nampak sangat-sangat..
thanks 4 komen....

Related Posts with Thumbnails