Thursday, January 14, 2010

Tutorial membuat READMORE

Selalu kita tengok di blog2 kalau tiada paparan readmore ni,memamg panjang giler blog dia.kalau diukur boleh sampai ke London ye tak..haha..gurau2 je eh...lagi satu,bak kata sorang blogger femes ni,kriteria blog terbaik mempunyai paparan readmore.Selain tu, paparan ni juga membolehkan para pembaca kat blog korang klik apa yang dia nak baca je.ini tidak,kalau entri tu panjang giler,suma dia nak scroll ke bawah..ye tak?hu3..btw, maybe yang still baru dalam dunia blogging ni,termasuk aku la kan,mesti tercari-cari macam mana nak buat kan.So,jom ikut tutorial ni

Bahagian 1
1. Sila LOGIN ke blogger.
2. Setelah masuk ke Dashboard, klik Layout
3. Kemudian klik pada edit HTML di bahagian atas.
4. Pastikan anda klik Download full template sebagai langkah berjaga-jaga.
5. Setelah selesai download, sila klik Expand Widget Templates.
6. Copy kod ini



7. Pastekan diatas code ini (untuk mencari kod dgn lebih pantas,sila klik ctrl+f dan search)
)





8. Kemudian Copy code di bawah



9. Pastekan di bawah kod ini




(korang juga boleh tukar perkataan READMORE tu,kepada apa2 yang korang nak..tukar mcm ditunjukan kat arrow mcm kat gambar ni)

10. Klik save

Bahagian 2

1. Klik Settings di bahagian atas

2. Pilih Formatting, scroll down ke bahagian bawah

3. . Copy code di bawah dan paste di dalam Box “Post Template”



4.Save.Done!

Cara Nak Posting

1.macam biasa bila nak posting g kat new post..akan keluar macam ni






Entri ni,aku buat sendiri.first time dalam nak buat tutorial2 ni.kalau ada silap or tak jadi ke,sila tinggal komen kat bawah ye..ok!chow!


5 komplen dari rakan-rakan:

vida la rasta said...

hakhakhak~ pandai2..... gud boy.... tp x phm.... phm ats je....smpi bwh x phm...sb sndri x pndai...huhuu

bRoMiNe_aJe said...

haha..
takat mn yang tak paham tu..
habaq mai kat cheq..

vida la rasta said...

smpi yg click expand widget tue phm...pastue kn xtaw dah...sb xtaw nk copy kat mana??? x clear penjelasan.... go bck n prctice....hahhahahaha... eh maaf encik men2 je...tolong ajr pl...huhu

bRoMiNe_aJe said...

haha..
memang kena banyak berlatih je..tp iz tgk cam ok je..
apa yg clp pn tak taw la..hahaha

vida la rasta said...

iz lingkupkn blog dyh... setel kn cepat...klo x xnk kwn.... x kira iz yg wat bkn dyh...hahhahaha

Related Posts with Thumbnails