Tuesday, January 12, 2010

BANYAK TIDUR,BAIK ATAU TIDAK??


*sekadar gambar hiasan

Nikmat kalau tidur memang tak perlu disangkal lagi keenakannya.memang tahap superb bestnya.tambah2 kalau pada waktu itu turunnya hujan.nikmat tak terkata.tapi sedarkah kita bahawa tidur yang banyak yakni melebihi 7 jam yang merbahaya terhadap diri kita.

Kenapa?


Badan lemah
Profesor Daniel F. Kripke, salah seorang peneliti menyatakan bahawa terlalu banyak tidur sama seperti terlalu banyak makan. Tubuh tidak memerlukan lebih dari yang ia perlukan dan terlalu banyak tidur hanya akan membuat organ tubuh melemah.Sebaiknya setiap orang mempunyai kebiasaan tidur 6,5 jam sehari, tapi harus tidur yang berkualiti.

Berisiko Mati Awal
1.Penelitian yang dilakukan oleh Institusi American Cancer Society ini melibatkan 1000 orang dari beberapa negara bahagian di Amerika, dan menyatakan bahawa orang yang tidur 8 jam sehari ternyata berisiko 12% meninggal lebih cepat. Risiko ini meningkat menjadi 17% pada orang-orang yang tidur sembilan jam sehari. Risiko kematian yang paling besar terjadi pada seseorang yang tidurnya mencapai sepuluh jam sehari, iaitu mencapai 34%.

2.Pada tahun 2007, sebuah penelitian di Finland menemukan risiko kematian meningkat sekitar 20% untuk orang-orang yang tidur lebih dari 8 jam. Pada tahun yang sama, kajian di England menemukan orang yang tidur lebih dari 8 jam sehari berisiko terkena penyakit stroke berbanding orang yang tidur kurang dari 7 jam.

Actually,aku pun selalu tidur lama2.tapi rasanya lepas ni tak kot.ni baru dari pandangan yang pakar,dari pandangan Islam belum lagi.nanti aku akan keluarkan dari segi konsep islam itu sendiri k.

pssstt:erm..wat student especially tuk bdk2 u ngan other ipt la.korunk slalu byk tdo kan.so,pandai2 la korunk pk kn. n diz entri nak dedikasi buat org ni.kuang3..jgn mare!

8 komplen dari rakan-rakan:

vida la rasta said...

hahahhahaha gmbr pak lah tdo....ish ish ish.... tawaduk tueh.....

gler keledek betol la iz neyh....

but insaf ooo....

ok x nk tdo dah.... x bek utk kshtn n leh mti cepat.... hakhakhak

bRoMiNe_aJe said...

dan yg pnting,

jgn mls2 ye..hahaha..

vida la rasta said...

baek bos

deedee^laalaa said...

tp tdo lh best...hi2..

nabilah said...

helo2 nk soh cte psl carlil carbolic?
haha my blog bukan ilmiah pon...

bRoMiNe_aJe said...

ala...takpe..takpon kan..wat satu enri..pastu,nnti sy post dlm blog sy..kira penulis jemputan la..okeh??

..::aLeP::.. said...

haahahaha...meor ag ckp dpn cermin ka?
mcm ckp kt dri sniri ja...
ag kne ubah sikap kuat tdo ag 2...
ak taw rhsie ag...jeng3

Umar Abdul Aziz Bin Hj Mohd Affandi Bin Abdul Rahman said...

ASLKM,slm ziarah.Nak tahu info misteri,pelik tapi benar,silalah ke blog ini http://ohmisteri.blogspot.com ,n jgn lupe linkkan blog ini,ok thnks

Related Posts with Thumbnails