Wednesday, November 25, 2009

KEMALASAN TERLAMPAU!!!!

MALAS NK UPDATE BLOG

MALAS NK WAT PAPE

MALAS NK G MANA2

MALAS SUMA LA

TAK TAW NAPA!!!


PLIZZZ...

DOK UMAH, MKN & TIDO!!

TENSION!!!

EPOH YG MEM'BORING'KAN!!!!
(baca seterusnya..)

Monday, October 19, 2009

FCU COMMUNITY: BLOGGER HUNTER besh!!!



erm..en3 kali ini pasal widget kat atas ni ngan kat sidebar blog aku ni..kalau korang berniat nak tambah traffic korang or nak mem'femes'kan blog korang,better korang try masuk sini..selain merapatkan silaturrahim sesama rakan blogger,korang juga dapat mengenali blog-blog yang yang kadang-kadang korang tercari-cari..korang juga leh menambahkan minat membaca korang(ye ker??)..hahaha..maybe la ek..aku dah try daftar tadi..masuk tadi,dah 2 kali aku jawab soalan..soalan banyak berkisar tentang blog-blog yang menjadi sudah menjadi ahli...so,kepada semua rakan blogger try diz website..gerenti besh..banyak gak artikel yang besh2 & menarik ni...lupa la lak..kalau ikut nama website ni inilah yang aku paham, FCU COMMUNITY: BLOGGER HUNTER..no ahli ak baru dapat td je, iaitu 1111..smart no tuh..hahaha..thank to mod ye...tak silap FAIZ nama dia..sama cam nama aku..hahaha..k larh..itu je yang nak tulis..malam ni maybe da en3 baru kowt, pasal malam ni ada dinner aka jamuan hari raya untuk PPK Sistem Elektrik..so,enjoy la sikit untuk malam ni kan..k...tata suma...
(baca seterusnya..)

Sunday, October 18, 2009

??? (trip to h0t spring!!!)

blur??ye ke..hu3..itu je je yang bermain di fikiran aku sekarang..macam2 aku fikir..tp tah la..off topic k!!!actually baru pas balik dari Kolam Air Panas,Lenggong..ak pergi ngan 4 orangg member ak..mula2 plan minggu lepas lagi..tapi disebabkan hal yang tak dapat dielakkan,dan hal sengaja yang dicetuskan oleh member2 aku so ditangguhkan untuk journey ni..kami bertolak dalam pukul 12 tengah malam gak la smpai sana dalam pukul 3 pagi..tapi suasana tak macam menunjukan waktu pagi2 pun..masing2 sibuk merendamkan diri..hahaha..aku pn tak ketinggalan la..first2 nk masuk,hanya Allah saja yang tahu.. punya la panas..actually kat situ ada 6 kolam tak silap aku..2 untuk kanak2,dan yang 4 lagi dari yang kurang panas hingga yang paling panas..nak masuk rm4 je untuk dewasa n kanak2 rm2..kalau sapa2 yang nak pergi tu,better tengok dulu and rancang la perjalanan ek..minyak mesti always full..susah nk cari petrol station larh..hahaha..besa la, dalam skit..aku dengan member aku mandi kejap je, rasanya tak sampai pun sejam..so, kitaorg pastu terus balik..dengan mata yang mengantuk gler,ak trus tido dalam keta..sampai la Kolej Kediaman aku pukul 8.30 pagi..cadang nak la kuar nan sorang minah ni..tengok2 mata ni nak tutup sangat2 dah..so,terpaksa la cancel..sorry ye dear..


p/s:gmbr ada diambil tetapi apakan daya,henset jenis cikai..gambar gelap sgt..flash pn tak dapat membantu n terlupa fungsi night mode..hahaks~
(baca seterusnya..)

Wednesday, September 16, 2009

-fast update-

nnti ak blk ak ak uupdate eh blog ni...

k....


hu3..


mcm2 nk cter..

ak kesunyian skunk..
(baca seterusnya..)

Saturday, September 05, 2009

Jualan Sticker PsLC



HARGA : RM5 SHJ

TEMPAHAN LEH WAT KAT OWNER BLOG NI..TGGL NO FON KAT RUANGAN KOMEN EK..
SBARANG PERTANYAAN BOLEH HUBUNGI

MEOR - 0134150653/0175778990
MUKHLIS - 0134010312
(baca seterusnya..)

Monday, August 24, 2009

XXXXXXXXXXX

DULU...

LEPAS TU...

SEKARANG....
(baca seterusnya..)

.....

Cdey,cdey n cdey..
Tah la..dr mula cuti aritu,mcm2 jd kat aku..kdg2 tu plik je..first trjadi bnda plik terjadi kat aku,eksiden..mlm jumaat,14hb.. ak kuar dr umah nk g top up je pn..mula 2,nk nek keta...tp ak tgk ayh ak dok bsuh keta,segan la plak nk mntak..esok nk bawak brg g epow lak..ak pn kuar la ngan moto kesayangan aku tu..nk kta bawak laju,tak la sgt..ttibe je.da moto cross jlln ak without tgk kiri kanan..sempat gak ak jerit kat dye,tp pnya lahabau itu budak..eksiden gak..last skali berlanggar la moto aku..truk beb..ak siap melambong jln sblah lg..helmet ak pkai pn ms88 je masa tu..pecah visor..ttibe je pening2..tp ak tahan nk tgk moto dulu,tgk2 moto aku je ada ats tu..td ak langgar angin ke?or jatuh sorg2..serius tyme tu mmg ak tak igt lgsg..aku amik nset,call ayh aku..lupa lak nk gtaw lokasi ye..kat tmn emas,dekat gak la ngan umah aku..ok,smbg.. polis pn dtg..nsb bek polis tgh ronda tyme tu..polis tnya mana moto lg 1,suma yg kat c2 snyap je..ak gak yg ckp dorg bawak lari..polis ge;eng kpala je..pastu,jd la plak drama tepi jln..mak budak yg aku langgar td menangis la,kat ank dye kata mcm2..pastu ttibe lak pngsan..spatutnya mak ak la pengsan,sbb ak yg agak trok..heran tol aku..ank dye ak tgk,ok je..budus tol..ambulans pn smpy..polis soh ak nek gak ssb tkowt2 klu da kcederaan dalaman or pape ke..last2,skali 3 owg naik..skali ngan mak budak tu pn naik..kan pengsan..ha3..kaki aku mula ase sakit..nak gerak pn ssh..smpy hospital,nsb bek kaki ak ni tak patah..just terseliuh ja..kat dagu aku,berjahit 5 jarum gak la..pas dr c2,kuar2 rmai gak member yg sambut..thnks ye kwn2..trus g balai polis pdg bsr, buat report..nk claim insuran..polis tu kta,budak tu lesen ‘L’,dh la mati lak tu..umo ak tgk tahun 81..ha3..aduh..moto aku..dh r bru tukar cverset je..esok tu,aku trus gerak ipoh ngan fmily ak..biar dlu moto kat blai polis..cdey2..smpy ak tulis skrg ni,19 Ogos ’09,kaki ak tak lega pn lg..ak sje tulis entri ni dlm word dlu,sblum send ke blogger..lgpn,umah ni lom connect internet lg..cari TM Point pn tak jmpa..cian2..ha3..maybe,ari jumaat ni aku blk kowt nk sttle suma sal moto..
(baca seterusnya..)

Monday, August 10, 2009

Riding 2 Bkt Merah

hu3..
update2 n update..
kali ni,sal riding to Bkt Merah..ha3..actually bnda ni dh rancang dr sem lps lg..smpy je sem ni,dr awal sem tak nah jd2..ni bru leh g..hu3..kami g pn ari sabtu aritu..shari je g..tp mmg best gler..bertolak kul 4.30 pg tu..klu tyme kls,jgn hrp la kn..smpy sna dlm kul 10.10 pg...lame gak dlm perjlanan tu..ngan hujan lg..g pn 8 bijik moto je..rxz-2,lc-3,12z-1,ego-1ngan nouvo-1..jd la..g rmai2 pn bkn best,byk kerenah..hu3..kat sana besa la,aktiviti mndi la..yg plg best Wet Bubble la..he2..pnt gler..yg plg seram,Boomerang..mmg tkowt nk mampus..nsb bek tak luruh jantung aku ni..ha3..k la..gmbr pn da..tgk je la..he3..

(baca seterusnya..)

Sunday, August 09, 2009

My New coverset!!



lawak tak??aku bwu je tukar coverset ari jumaat aritu...mmg lama dh aku idamkan,tp maklumla dwit tak de..hu3..skunk ni,dh berisi skit..leh r tukar..baju baru la..hu3..
(baca seterusnya..)

Friday, July 17, 2009

Cadangan Logo PsLC

1



2


ni da 3 cadangan..ase2 nk amik yg mana ek..bg aku la, no 3 tu ok la..huhuhuhu..so,klu korg da papa cadangan or penambahbaikkan komen la yea!bkn kena byar on komen..jgn jd silent reader ek..
(baca seterusnya..)

Wednesday, July 15, 2009

Perlis LC Community (PsLC)

Actually club ni baru je ditubuhkan..sbelum ni aku pernah cter(disini),yg aku join satu club bawah KOM135 kn..UniLC,rite?..dlm KOM135 ni,byk club sbnrnya..dia tak tertakhluk pada satu nama iaitu KOM135 shj..just,all da group is under 1 roof..phm kn mksud aku..kira,satu rumah,len2 keluarga la..kira club seperti title kat atas tu kira branch dye la..baru je tubuh..dlm usia 2 bulan kowt..tp,nama Perlis LC Community (PsLC) baru sgt dicipta & diilhamkan oleh warga PsLC gak 2,3 hari lepas..logo pn tak de lg..dalam proses..biasa la,baru2 kn..so, sebagai salah satu ahli PsLC ni, aku ingin menyeru anda semua yg mempunyai jentera Yamaha LC135 untuk menyertai club ni..bkn ape,dalam masa ni,kami igin menambahkan ahli yg sedia ada & menyenangkan proses untuk diadakan aktiviti spt konvoi & dsbnya..so..marila join club ni ek.. So, pada 10/7/09 aritu,bertempat di Fatin Corner telah diadakan sesi bertemu@TTS(Teh Tarik Session) ahli2 PsLC..aku pn tak terkecuali untuk menyertainya..aku g ngan 2 owg member aku, Yin(AGS1462) ngan Man(TAU4064)..dorg ni dak2 UniMAP gak.. yg len2 jual mahal la konon..biar la..hahaha....wlupn tak la rmai sgt,tp ok la..best camni..tmbh2 klu dpt g konvoi mana2..insyaAllah.nnti kalau logo dh siap,aku tunjuk lg ek..kat bawah ni da la gmbr2 kitaorg wat tatapan korg..



pssst: gmbr kureng sket..msg2 lupa bawak camera..ni gmbr nset je..ok la dr tak de..hahaha
(baca seterusnya..)

LaGu kAt BLog!!

"hahaha..
aku dh pndai boh lagu kat blog..
thnks kue!!!
jasamu tetap dikenang!!
tak cam mas ngokngek..:p"

"leh blagak ngan owg len..
pdahal bru taw ja..
hahaha.."

"aku saja je boh lagu Mikaeel Jackson!!
U r not alone..
layan feel tgh2 pagi ni..hahaha..
kul 5.30 tak tdo lg..
mntang2 sok kls kul 11..
ni nak tido..."
tata!!


(baca seterusnya..)

Monday, July 13, 2009

aPe2 Je!!

Tah la..arini cam besa je..takde ape yg spesel pn..idup rilek jer..makin2 ari ase semakin pening..kls arini plg padat..ari isnin kn..ada subjek besh, da yg tak besh..normal,rite?..huhuhu..awal pg bgun kul 7.40 la gak..kls kul 8..nk wat cam ne,smlm pn tido kul 4.30..tah la sal pe tak leh tido..heran aku..aku saje je tak tido ptg td(pas bis kls kul 5),wlupn mata ni nk ttup sgt2...tkowt nnti mlm tak leh tido lak..mampus aku..hahhahaha..skrg ni pn, roomate aku zal,g mkn ngan geng2 aku..mls gler nk trun mkn..td dh mkn dh pn..tak pe la..tkowt jd ber+ gemok..hahahaha..padahal krus ja..owg kta gemok..heran aku..asap2..mcm2 ang ni..hahaha..bkak tagged, tak pape pn yg besh..sunyi jerk..owg pn tak komen..sdey aku..huhuhu..my space pn camtu..nape la ek..borink sgt2 ni..dh la ngan dwit semakin mnipis ni..ptptn la bangang..spatutnya msuk la awai..ssh la..nk bli buku la ape la(padahal nk sambar cverset moto)..hahaha..xpe la ptptn..tyme byar blk nnti aku bls blk..tah2 tak byar lgsg ape..hahaha..eh2,byar2..ptptn ni riba skit..tp nk wat cam ne, den trimo je jang...hahahaha..japg nk study skit ape yg blaja td..tkowt lupa je..tau je la aku ni..lupa ssgt..huhuhu..ttibe je lapaq asap~ aduss..japg la..huhuhu..sok besday ayh aku..nk kena wish..japg sdey la owg tua tu..huuhu..dh r brjauhan dr ank2..hahaha..its ok, continue ur carier pa!i will support u..eh2,ayh aku yg slalu support aku sbnrnye..tmbh2 bab dwit..hahaha..erm..tak taw nk tulis pe lg la..sok da 3 kls..aduss....da kuiz lak..kuiz o kuiz..nape la kau muncul..ahaks~..maybe sng je kowt..ha...lupa nk gtaw..skrg ni,aku gila sgt men PES09..best la..tp pkai joystick je aku reti..pkai keypad,sory..hahaha...




Psstt: Lcians Perlis!!!join kat sini (dftar keahlian kat c2)

Club kat perlis bru tubuh je..so..join la..

yg UniLC tu club aku join sbb sblm ni Perlis tak de club lg..

Tp,yg UniLC pn still under KOM135 gak..

(baca seterusnya..)

Sunday, July 12, 2009

SeM BaRu!!

Ase mls sgt klu sem bru ni..tak taw sal pe..mcm2 kena pikir...dftar subjek la ape la..dlm smggu tu wat aku borink ler..erm...tah la..borink sgt2..mcm2 tak kena..dgn smpy skunk ni ptptn tak msok lg..budus la..owg awai2 sem la nk guna dwit..ni bg lmbt2..tah la..tp yg pnting jadual aku sem ni tak la pack sgt..ok2 je..yg best ari rabu ngan jumaat..ha3..

(baca seterusnya..)

Thursday, July 02, 2009

Transfomer : aWek SaM LLaki??!!! WTF!!



cun tak awek kat atas ni..dgr ni..tak taw nk caya crita kat ni tol ke tak..tp kena caya gak..huhuhu..aku tgk tranfomers ni pn ari slasa lps kat Jitra Mall..tp tak sngka la plak yg awek si Sam tu(Megan Fox) tu actually lelaki..geli aku dgr..baru aku stim tyme bertenggek nk lukis2 tu......hahaha..geli..hahaha..tak pe,terpulang la kat korg nk caya ke x,tp korg leh tgk artikel berkenaan disini dan disini



P/s: yg tak tgk lg tu,wat2 la g tgk kn..hahaha..tgk tol2 gmbr kat ats ni..da halkum tu..wakaka~
(baca seterusnya..)

Wednesday, June 24, 2009

moto yg diharamkan!!

takmo ckp byk2..gmbr ni pn aku jmpa kat blog sape tah..tgk je la ek..tp maybe haram kowt moto ni..hahahha
(baca seterusnya..)

Monday, June 08, 2009

Ahad- 7 Jun

tarikh disebutkan diatas..ari yg rasa tak enak buat aku..cam biasa,bgun dari tido tgh hari dekat kul 12 la gak..capai je nset da la 2 sms..tgk2 dari 2 owg member aku,besa la non ngan azrul..tp kandungannye cam ni '...Salam.nk bgtau brita sdh.mak apit mnggal hr nie.darah beku kat otak.doakan al-fthah okay,gtau yg len'...perghhh..berderau jantung aku beb! apit tu kn member aku..cian tol dye.ak g la mngunjung td..mak dye baik gak la ngan aku kn..tp nk wat cam ne ketentuan takdir..tringat tyme gurau ngan layer burok ngan arwah..best bangat..hahahha..yg pergi tetap pergi..kita kat sini leh doakan je..moga roh arwah dicucuri rahmat..amennnn....pastu smpy mlm lak..ak pn nk wat pndai(refer entri lepas)..tukar mnyak enjin sndri..adk ak la bkak suma..mai tyme nk start myak kuar kowt tepi..adik ak rapatkan pn kuar gak..mula la cuak..huhuhu..last skali ak ngan tension g la peketat skru lg..tup2,patah lak..sial tol la.. dgn sok nk g ipoh lg..cam haram tol la..nk yg ak dok pk dr td lg ni..tah la..serba tak kena la arini..sok nk g kdai moto lak..dwit lg..mati aku..huhuhu..k la..tgh hari nk lajak g ipoh lak..mntak2 la moto ak ok sok..leh la aku g ipoh..amennnn!!!


pssst: mcm2 halangan..sabar je la..huhhuu
(baca seterusnya..)

Sunday, June 07, 2009

sUkA-sUKi.....

xtaw nk tulis sal pe la..erm..tulis je la..huhuhu..arini actually tak wat pape pn yg best..umah mmeber aku pak non pn tak g..aduss..ayh aku blk la..mls lak nk kuar..hahaha..so..dh dye blk,ak pn bkak la usul aku kat dye nak bawak moto g ipoh..kn aku nk kena g ipoh kn..so,klau da moto tak la borink sgt kn..leh gak aku pusing2 keliling ipoh tu..maklumla,nk berkenalan ngan ipoh..ahaksss~ erm..aku just tnya je ayh aku..coz in planning,ayah aku nk angkut ktaowg nek keta jerk..sbb nk pndah skit2 lu..ni pn sbb adik aku yg sorg tu nk pmr..so,terpksa la tggu dye..while cuti ni,aku pn nk brangkat dlu kesana..leh jmpa kngkwn aku kat sana..dak tnjung..asap!!hahahaha..er..tup2..sblum aku nk ckp,tiba2 ayah aku cakap lu soh aku bawak moto g sana..dye kata mesti borink kn..ye la..trnsport la menghubungkan..huhuhu..lgpun,keta lg 1 kat sini..so,1 je la keta kat sana..klu dye bawak g keja,mampus ak borink kat umah..hahahaha..so..dye pn kata bawak la moto..bgus gak..tak yah aku ckp dh..hahahaha..aku pn dh dye ckp camtu,aku kata ok jerk..maybe singgah kat umah abg aku dlu kowt kat taiping..hahaha..aku pn mntak dwit tok servis moto aku..ye la kn,first tyme nk riding jauh..nek moto la kn..slalu plg jauh pn klu nek moto,jitra ngan a.star je la..nek keta tak heran la..so.ni maybe pengalaman bg aku kn..hehehehe..mntak2 la perjalanan aku selamat kat sana..ameeeeennnnnn...hahaha..berbalik pada cter td,aku pn g bli la minyak enjin SHELL VSX ngan oil filter YAMAHA..hahaha..tp smpai skrg tak boh ngan pasang lg..salpa??ha....saja nk wat 1 lg pengalaman tuk boh dan pasang sendiri..ye la..kta ni kena la taw skit bab2 ni..ni nk harapkan kedai je..taw n cuba tak salah..kan3?..erm..k la..maybe isnin kowt aku gerak g ipoh..maybe tgh hari..ayah aku nk urus dlu adik aku yg sorg lg ni..nk pndah la ape la..sbb isnin baru bkak kn..erm..k la..aku dh nk tito la..kat bawah ni saje la aku capture gmbr brg ak bli td..saje je wat bg da gmbr..tgk je lar..kowt korg nk bli nnti kn..hehehehe..



NI SHELL VSX,HARGA RM24

NI OIL FILTER,HARGA RM8

p/s: murah je brg moto ni..klu nk barang moto yg harga berpatutan beli kat kdai moto depan tmn sena indah(kat roundbout)..contoh kat kedai len,minyak tu saja dh rm27(shell) or rm25(kdai len la) n oil filter tu rm10..so,lu pk la sndri..klu 1 brg tak pe la lebih 2,3 ringgit..klu 20?30?..klu 2,3 rnggit pn,len wat isi myak moto aku g kuliah 3 ari tuh!!!hahahaha..
(baca seterusnya..)

Wednesday, June 03, 2009

Posting Baru!!!

aduyai..lame tak posting kn..tah la..bz kowt...huhuhu..lgpown,kalut nk pndah ler..nk wat cam ner..itu ini kena wat..pening2..pndah kat negeri asal aku blk..yehaaaaaaa!!hahahaha..erm..ape ek nk tulis..cuti dh sbln..tp asenya,ape pn ak tak wat cuti ni..lgsung tak de yang best..borink gler.. keja ak..online,lepak umak non,pastu kdg2 tido sana..hahahaha...siang ak tido,mlm ak berjaga..entri ni pun kul 5.29 a.m..klu ikut lap top aku la kn..borink sgt2..xtaw la nk wat pe..japg start la ak tido smpy la plg lewat pn kul 5..hahaha..tah la..hari2 yg memborinkan..huhuhu..k la..asenye ni je la nk gtaw..tak de pe dah..ak rindu sgt member2 ak..hahaha..nnti 6 july kta jmpa ek..hahaha..mizz u UniMAP!!! k..tatatititutu....
(baca seterusnya..)

Sunday, May 10, 2009

TERINGAT.............

budak2 yg lahir pd thn 80 n 90an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku
cerita.
ari ni bg list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku tu dah tau.

- salesman susu (vitagen) pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je.
bile ade program
Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg
berduit pon join RMT, x phm....

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

- main lwn pemadam, syg nak guna utk padam.
padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg.
Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh
tp bile time kaler sume hampeh.

-ade gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

- main game 2D.
super contra, super
mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang..
Tora pon best gak.
Beli se mata2 nak
mainan, coklat die x mkn pon.

- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman,transformers, ninja turtles, dragon ball,
Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.


jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x
smpt lyn bende2 ni.

kite akan sentiasa
berubah, cume asal-usul kite yg
permanent.

pas la kat mbe2 anda..mesti dorg tesengih2 bace..haha...=D
(baca seterusnya..)

Saturday, April 25, 2009

Kisah sedih peminjam PTPTN


TUJUAN saya bukan untuk meraih simpati atau memalukan mana-mana pihak tetapi tujuan saya hanya satu, biarlah pihak PTPTN membuka mata dan memandang serius perkara ini.

Saya sedang menuntut di Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam semester empat jurusan Mikrobiologi. Saya berasal dari keluarga susah dan telah kehilangan bapa pada 2001. Ibu hanya pengusaha gerai kecil di kampung. Lantaran itu, saya sangat mengharapkan bantuan PTPTN untuk meneruskan pengajian saya di ibu kota ini. Dengan harapan menggunung, saya yakin tidak akan menghadapi masalah ketika pengajian dan tidak menyusahkan ibu di kampung menanggung pengajian saya.

Namun harapan tinggal harapan. Sepanjang empat semester saya belajar di universiti ini, masalah pinjaman saya dengan PTPTN tidak pernah selesai. Semenjak semester satu, pinjaman mula bermasalah. Pembayaran kepada saya tidak pernah dalam keadaan sempurna.

Pada semester satu: Mungkin kerana masalah semasa proses pendaftaran, nama saya tercicir.
Oleh sebab itu, sepanjang semester satu saya tiada punca kewangan. Keadaan saya terlalu perit. Lebih perit apabila kos buku adalah tinggi. Habis cara saya lakukan untuk mendapatkan wang.

Pada semester kedua: Setelah seksa saya di semester satu, saya diberi bayaran dua kali ganda. Pada saya itu tidak memberi makna apa-apa. Dengan bayaran yuran pengajian dan yuran penginapan yang mencecah RM2,000, bayaran dua kali ganda itu tidak bererti kerana masih banyak hutang yang perlu saya jelaskan.

Semester ketiga: Biarpun statusnya sama seperti rakan-rakan yang lain, tetapi keadaannya tidak sama. Pada semester ketiga, dipotong bayaran yuran, juga bayaran pendahuluan pada awal pengajian dulu sebanyak RM1,500, pinjaman hanya berbaki RM800.

Dan jumlah inilah yang akan menampung perbelanjaan selama enam bulan ini. Cukupkah?
Jika pelajar lain mempunyai sumber kewangan lain daripada ibu bapa, saya bergantung sepenuhnya kepada pinjaman PTPTN, bagaimanakah nasib saya?

Oleh itu saya mengambil keputusan untuk bekerja. Saya berulang-alik antara tempat kerja dan universiti. Pelbagai dugaan yang saya hadapi semata-mata untuk mendapatkan duit tetapi itulah yang memberi semangat untuk terus gigih belajar.

Penat dan lelah, saya tidak pedulikan. Kawan-kawan melihat saya dengan kekaguman, tetapi derita PTPTN yang mengheret kepada kekaguman itu saya tanggung sendiri dan hanya saya yang rasa.

Dengan tekanan di tempat kerja, dengan tekanan pelajaran, di hujung malam saya pasti menangis menghadap Ilahi. Sedihnya apabila terpaksa memonteng kelas dan ketinggalan banyak nota pelajaran.
Namun, kerja itu sedikit sebanyak mampu menjadi sumber kewangan pada waktu itu dan tidak lagi hanya makan roti di akhir semester.

Saya berharap semester depan, semester keempat, pihak PTPTN membuat bayaran dengan sempurna.
Namun malang menimpa lagi. Semester ini, sejak bulan Januari saya telah berusaha menyelesaikan masalah PTPTN, tetapi sampai April dan tidak lama lagi semester akan berakhir, masalah PTPTN tak selesai lagi.

Setiap hari saya terpaksa memikirkan masalah pinjaman PTPTN. Lebih malang, semester ini saya tidak boleh bekerja memandangkan semester ini agak pendek dan saya harus tumpukan perhatian sepenuhnya pada pengajian.

Telah beratus-ratus duit saya pinjam dari kawan-kawan. Berbekalkan kepercayaan mereka terhadap saya, mereka masih sudi membantu.

Bagi saya PTPTN terlalu kejam terhadap saya. Saya bertanya pihak PTPTN apa masalah saya, kata mereka surat perjanjian tidak sampai ke rumah. Baiklah saya pasrah, saya buat seperti yang disuruh. Menunggu dan terus menunggu sehingga saya merasakan terlalu letih menghadapi PTPTN lagi.

Situasi pada waktu itu seolah-olah saya tiada kerja lain selain mengemis duit daripada PTPTN. Pada 25 Mac 2009, saya mengambil keputusan pergi sendiri ke pejabat PTPTN di Damansara.

Setiba di sana, saya disuruh menandatangani akuan penerimaan surat perjanjian sedangkan saya masih belum terima surat perjanjian tersebut. Kata mereka surat perjanjian itu telah dipos tetapi masih tak sampai kepada saya. Saya bertanya pada orang yang berurusan dengan saya waktu itu, bilakah pembayaran akan dibuat? Katanya pada 3 April 2009.

Namun, pada 3 April 2009, wang tidak masuk juga. Saya menghubungi dan kata mereka PTPTN hanya akan membuat bayaran pada hari ke-14 bekerja

Saya menangis waktu itu, apa yang terbayang hanyalah mengikat perut untuk tempoh itu. Tetapi sampai bilakah saya mampu bertahan, tidak lain saya terpaksa meminjam lagi. Malunya saya rasa hidup asyik menagih duit orang.

Pada 10 April sekali lagi saya menelefon pihak PTPTN, bertanyakan bilakah PTPTN akan membuat pembayaran. Mereka memberi lagi alasan PTPTN sedang membuat pengesahan daripada pihak universiti dahulu. Pembayaran tidak pasti bila akan dilakukan.

Saya rasa sudah terlalu penat dipermainkan pihak PTPTN. Saya tidak berniat meraih perhatian mana-mana pihak, saya cuma ingin meraih perhatian pihak PTPTN sendiri.

Pandanglah sekejap masalah saya dan tolonglah mengerti derita saya selama ini. Biarlah saya belajar dengan tenang selepas ini. Dan saya yakin di luar sana masih ramai yang menghadapi masalah seperti saya.

NAZIATUL AZLIN IBRAHIM
Universiti Putra Malaysia, Serdang

psst:tyme aku nk apply sng jerk..pas anta borang perjanjian smggu pastu msuk trus..???wtf!!
(baca seterusnya..)

Wednesday, April 15, 2009

TOK SAMI SOLAT!!!


lawak tak..hahaha..tp dgr cter,pastu tok sami tu msuk islam..Alhadulillah..dpt saudara baru lg..
hehehe

psssttt: kes Nga Kor Ming cam ner ek..huhuhu
(baca seterusnya..)

TARIKH LAHIR DLM ISLAM!!!

td aku belek2 facebook..da le member aku invite tuk hitung tarikh lahir dlm islam..saje la hitung tarikh lahir dlm tahun islam..aku pn boh la..upenye,ak lahir tyme bulan syawal..erm..kira taun tu aku raye dlm perut mak aku ler..hehehe..ni la detail dye..dye da la gtaw maksud taun tersebut n description sal owg tu..tp...da ke dye kata ak keras ati...adus..sdey gak la..hehehe..tak pe..ni detail dye..

Meor telah menghitung tarikh lahirnya dalam tahun Islam.
Bulan kelahiran Islam anda adalah pada 24 Syawal 1410 Hijrah iaitu jatuh pada hari Ahad.

Maksud : Diambil daripada perkataan yang membawa maksud, apabila unta betina bunting. Ketika nama bulan ini diberikan, lazimnya unta betina bunting pada ketika itu.

Sifat : Mempunyai perwatakan dan hati yang keras. Anda tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidup anda. Oleh itu, ibu bapa anda perlu mendidik anda dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruk anda itu. Jika tidak kehidupan anda akan menjadi susah kerana perangai keras hati, dan selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

hahaha...erm..saje la try kn..
p/s:jgn caya sgt taw..tipu je tu..
(baca seterusnya..)

Monday, April 13, 2009

SLUMDOG MILLIONAIRE- BEST siot!!!



fuh..tgk cam citer bodo lak kn..tp best oo cter ni..ak bru pas tgk td je..mmg ptut la pn dpt byk award..cter ni sbnrnye cter hindustan kowt..tp jln cter dye mmg best..pelakon pn tak la terknl sgt..erm...mmg best la cter ni..actually ak tgk kat my lappy je..tak tgk pn kat wayang..huhuhu..igt tak best kn..tu la owg kata..don't judge a book with it;s cover..chewahhhhh!!
speaking tu meor!!!hahaks~

p/s: cter ni 5 bintang taw ak bg..bkn sng ak nk bg 5 bntang..hahaks~sape2 dak UniMAP yg nk amik..gtaw ler..ak anta pkai skype ek..seyes best!
(baca seterusnya..)

Friday, April 10, 2009

arini & smlm!!!

adusss!!!pg ni 2 kls tak g..sal bgun lewat..sial tol ler..dh r nk exam..mggu dpn start study week..geram tol ler..huhuhu..tak pe la nk wat cam ne kn..huhuhu...lantak r..nnti ak tnya kwn2 ape yg dblaja..huhuhu..er..seswai ngan tjuk kn..td yg berlaku arini kn..yg smlm..pas bis kls da sesi tngkap mngkap gmbr kat Kg Wai..huhuhu..havoc gler..hehhehe..posiing mngalahkan model..hahaks~ xpe2,bior gmbr yg cerita ek..hehehe..
lg gmbr nnti aku upload ek..lmbt r kat cni..
p/s:besa la...badut..hahaha...
(baca seterusnya..)

Monday, April 06, 2009

bErwajaH bAru dOnG!!!

hahaha..cantik tak blog aku..ermm..tgk owg la..baru je update smlm..kat umah aku..nk harap update kat sini..sorila..lmbt cam kura2..huhuhu..stakat nk skype bley..tgk2 frenster,ms kew..huhuhu..erm..korg byk2 la komen ek blog aku..bkn ape..tak best tak de owg komen..lg 1,layout kat blakang ni cam jiwang ek??..ala..aku mat jiwang nk wat cam ne..hahaha..ala..saje je amik layout ni..nmpak cantik semacam je..ak amik kat pyzam kowt tak silap aku..tp risiko dye satu je..hlg ler korg pnya link..make sure la korg pnya link tu save ye..klu tak,jnuh je..huhuhu...erm..yang link dh tak de tu..sori ek..tak sempat nak save ler..ape2 nk link tgglkn kumen yeah..nnti aku ak link r..dun worry k..tata,,

p/s:yg BTN part 2 tu,nnti aku publish taw..ssh nk boh gmbr la kat cni..sowi ye!
(baca seterusnya..)

Thursday, March 12, 2009

dErma dArAh si0t!!!


hahhaa...entri sepatutnye tulis semalam lg..tp nk wat cam ne..tgn lenguh bangat..hahha..semalam aku g derma darah..best siot..first tyme dlmn ikut aku..ye la,aku ni mana la brani bab2 darah ni..sunat pn tutup mata...hahhaa..tp,tak pe la..sape yg gne darah aku tu,,mntak la yang bek2 cam aku je..hahha..aku pn tau jenis darah aku ape..B+ siot..cam dlm exam lak..hahaha..jnji aku dpt berbakti kat sape yg memerlukan...ye la,tu pn dpt taw dr Yani je..kat Kg Wai kn..huhuhu..ha...sape dak2 unimap nk drma..ari ahad ni 15/3 da kat wang ulu..rebutla pluang ek..hehehe...
(baca seterusnya..)

Monday, March 09, 2009

bArU bALiK BTN!! -PART 1

BTN???fuh...pnt siot..baru smpai kul 4 td je..letey gler..hahahaa..tp tu 1 experience kat aku..bkn ape..tak pnh nek bukit yg curam camtu..dh r leader lak tu..huhuhu..skunk ni pnt lg kn..nnnti r aku cter lg pngalaman aku kat sana ek..ngan skali foto lg..sbr ye..ngan jmpa muka sebijik gler awek aku..hahhaa..k..tata!
(baca seterusnya..)

Friday, March 06, 2009

JUMAAT..6/3/09

arini aku tak g kls pn..bkn pa..klu g pn mmg tak phm dye ajr..bek aku tak pyh..ye la..ajr tah pape..lgpn tgh dok runsing si lahanat mana pancitkan tayar aku..aku ase ni keja senior..dengki coz mlm tu aku sound depa..korg igtla.aku dpt taw sapa..siap la..jgn2 men2 ngan dak perlis..tyme aku sound tu pn..aku pn tak taw aku sound sapa..sial tol!!..pngecut gler senior aku nk kuar..wey!!!klu brani kuart la..tnjuk muka..mmb B**I tol sape wat..taw la moto aku cantik..wat camtu lak..tggu la..lg satu hal lak..mlm ni nk kne g Naka lak..dgr kata ulu..tp tak taw la kn..g je la..klu lepak kat umah or ostel pn bkn dapat pe pn..bg aku g..borink pn tak pe la..aku redha je..nk wat camne kn..huhuhu...k la..aku nk kemas2 lu..byk lg brg tak dkemas..k chow..nnti aku blk dr sana aku cter cam ne kat sane ek..k...
(baca seterusnya..)

Thursday, March 05, 2009

KHAMIS,,5/3/09

ari ni kls da kul 4 je...pg td bgun kul 11..pastu siap2,mndi2 g anjung keli..mkn la sepuasnya..huhuu..nk g amik kad bank..p kat kaunter kena da kad bank lak..adus!!!..problem tol la..tensionyer..tak pe,next time la aku p amik..sial tol kak bank tu..IC da..guna je la..budus tol r..biaq je la..nsb bek tak jauh..huhuhu..pastu, g kdai moto,asap lak nk tgk moto..tgk da RXZ 2nd lak..cun siot..cam baru je..berkenan lak aku..hahha..dh la tu meor oi..LC tu nk ltak mana..japg tak pasai2 kena penampaq ngan pak aku..hahhaa...besa la kn..mnusia..dh da yg tu,nk yg ni lak..mnusia tak pnh puas..hahaha..erm..tak pe la..aku dh nk g kls dh ni..dekat kul 4 dh..japg kne mrh ngan pak cik lab electronic tu plak kn..huhuhu..k.tata!!
(baca seterusnya..)

LaTesT!!!

ermmm..lame dh aku tak posting..tu la aku kata..aku kdg2 tu tak de masa..ngan tenet slow..klu kat umah tak pe la gak..tp bila blk umah,mcm nk dibuat ler..so..kdg2 jd tak sempat..huhuhu..cian aku..ngan jadual sem ni padat gler..ngan kls mlm lg..smpai kdg2 aku skip je kls tu..huhuh..cian aku..jd pmls(pdhal mmg slh aku pn)..huhu..nyway..pe ek nk cter..dlm kblakngan ni,aku bz la..tah la..kdg2 ujung mggu kne g jitra la,alor star la..ye la kn..ikut depa closing...nk wat cam ne..dh aku terjebak..kne la truskn..akn ku buktikan nnti..huhuhu..dlm bz2 aku pn..aku sempat gak taw ikut perkembangan politik skunk ni..maklumlakn..aku kn mnt hal2 cam ni..huhu..haa! sal Perak..aku kn ank jati Perak..yg nk tergelak sal sidan DUN Perak wat bawah pokok..igt kerajaan fasola kowt(ala cam cter P.Ramlee tu)...tu la kn...apabila dinafikan demokrasi..mls nk komen byk2,nnti kne AUKU lak aku ni..huhu..tp yg menarik kat c2,Tuan Speaker ngan s/u msg2 tnjuk kuasa..tp la,klu ikut law..mmg Speaker layak memutuskan..ape yg aku baca la kn..tah la..aku pn tak taw..ape yg pntg,kejasama..eh2,mlalut lak..huhuhu..ermmm...tp kn..mnurt Prof Agus,dr UIAM..dia la kata kn..sidang DUN tetap sah walaupun dibuat atas pokok..ini ditentukan oleh Tuan Speaker sndri..Wallahualam..mnurut Presiden Majlis Peguam lak,S. Ambiga pembubaran DUn patut dilakukan..sebab sgala sengketa hanya leh ditentukan oleh rakyat..yang tu aku setuju 100%...bkn ape,baik pembangkang or kerajaan yang menang,itu kisah len..yg pntg,hak rakyat Perak dipelihara...tu pandangan aku je la kn..*foto 1(tak ase lawak ke)*foto 2
takpe..tutup cter sal tu..ni sal aku lak..ujung mggu ni nk g Naka lak..aku pn tak taw kat ne..tp depa kata kat Kuala Nerang,Kedah..ermm..da kursus untuk sapa yg apply PPMS..tah la..ase mls gila nk g..cam ne pn kne g gak..heheh..k la..takat ni je entri aku..tata!
(baca seterusnya..)

Sunday, February 01, 2009

UniMAP aGaIn!!!

hahaha...sok blk dh u..dh la gig tak g..ye la..nk g cam ne..tak de geng r..sorg pn tak nk g..gaya mnt sgt indie..tension!!!!!...aku pn satu gak..wat cam tak leh g sorg..tp aku tak suka r sorg2 ni..taw je la kn..pe2 hal..kowt2 owg kidnap aku kew..:p dh bkn rezeki..nk wat cam ne kn..huhuu..tp cuti smggu ni memborinkn aku ler..lepas je E blk..suma jd hambar ler..hrp dak2 blaja kat kl je..ape la nk jd..huhuhu..pain blk kmpung..pak non pn blk...huhuhu...sok nk kene blk awai ler..huhuhu..ngan woofer bru lg..hehehe..bergegaq la satu kkf aku wat..hahahha..cam ne la ek..ngan awek dok wat hal..taw ler ank last,tp jgn r cam ni..kdg2 tu aku jd tension gler taw tak!!kira nk msj je..aku pn kdg2 tu da keja gak nk wat..bls lmbt keja nk miskol je..pening2..kata je syg kat aku,tp tak pnh pn nk phm aku..tah la se cam ne..tp tak pe..tggu dye pas SPM je..mybe pas dye kuar skolah..dye phm kowt cam ne dunia luar..sbr je la meor oi!!hehehe...smpai cni je coretan aku..TATA!!!
(baca seterusnya..)

Saturday, January 24, 2009

cUt! Lg!!!

aduyai...cuti lg..huhu..kdg2 tu tension la gak..best gler dok unimap..owg kata bebas la skit kn..dok umah ni phm2 je la..hehhe..cuti pn lbey krg dlm smggu..tak tau nk wat pe..mybe mkn tido je kot..tak pn surf tenet ni..hehehe..tu je la keja aku..tp tak pe,mybe cuti ni rezeki kot wat aku..mana nk taw kn...ALLAH s.w.t je yg taw...tak pe..mntak2 bisnes aku menjadi la kn..bkn ape...klu tak rugi je..hehehehe..nyway..ni je la masa yg aku da..sblm ni leh dikatakan bz la gak..ye la,wat tu wat ni..assgnment byk la gak(tue pn da hati nk g gig)..kdg2 ase cam nk baling je ape yg ada kat sekeliing..ye la,tension kn...hehehe...ape2 pn aku harap cuti kali ni bg manafaat kat aku..ngan pas cuti ji aye aji lg..huhuh..tension2..tp pk2 blk normal plak as a student kn..hehhe..aku terima je seadanya(pasrah la konon)huhuhu..k la..nk blah ni..borink gler..wish me hepi dis holiday!!!
(baca seterusnya..)

Tuesday, January 13, 2009

giG kaT ePoH!!!


ni kat epoh tau..sape2 yg mnt dtg..aku pn klu takde aral melintang,sampai gak aku kat sane nnti...tggu aku epoh...hehehe...
(baca seterusnya..)

Sunday, January 11, 2009

kat UniMAP!!!!!!!!!

huhu..asenye dekat sebulan gak aku tak tulis entri..jd cam ne tah..mls lak aku nk type ni..huhuhu..aku msuk u tercinta ni pn dekat 2 mggu dh..besa la unimap ni..haha..jdual sem ni mmg padat gler..pnt tau tak..fuhhhh...tp tak pe..4 my future gak kn..huhu..dlm mggu ni mcm2 jd kat dunia ngan malaysia..bek isu Palestin,isu PRK KT n byk lg la..dh la msuk taun baru ni..aku pn tak tau ape azam aku ni..hahha..tgk la lu..nnti aku cter len..tu pn klu da masa la kn..hahah..mklumla la,bz skit kn..huhuhu..skrg ni pn,tgh borink2..byk perkara yg berlaku kat aku mggu ni..ngan krisis kwn2 lg..aku pn tak phm..nape la smpai cam ni..padahal sblum ni aku baik gler ngan depa..maybe ego aku ni..aku pn tak tau sbnrnye nape..tah la..biar la ALLAH s.w.t yg tentukan..aku terima je..huhuhu..ape2pn tak pe la..jnji aku tumpu study aku..hahha..aku ok je..wat tak tau je..k lah..aku p tak tau nk ckp pe..aku nk rest jap ni..hahah..next tyme,aku tulis lg ek..hahaha..tata..tah sbln lg kowt..huhuhu..WALLAHUALLAM..
(baca seterusnya..)
Related Posts with Thumbnails